Akoestiek restaurant verbeteren
In restaurants speelt akoestiek een ontzettend belangrijke rol. Bij een goede akoestiek verstaan mensen elkaar beter en hoeven ze niet hun stem te verheffen. Gasten raken minder vermoeid en kunnen zich beter concentreren op het gesprek. Ook wordt het algehele geluidsniveau lager en ontstaat er dus meer “rust” in de tent. Akoestische verbeteringen leiden tot:
- een betere spraakverstaanbaarheid;
- een lager geluidsniveaus;
- minder galm;
- betere recensies.
Goede akoestiek in een restaurant
Vier voordelen
In een restaurant zitten veel mensen in een vrij kleine ruimte. Hierdoor is het zeer belangrijk om voldoende akoestische maatregelen te nemen. Ontdek de vier voordelen:
Betere verstaanbaarheid
Bij een goede akoestiek wordt het makkelijker om de mensen aan tafel te verstaan. Mensen kunnen communiceren zonder hun stem te verheffen.
Lagere geluidsniveaus
Door de akoestiek te verbeteren hoeven mensen hun stem niet te verheffen en/of elkaar te overschreeuwen waardoor het geluidsniveau afneemt.
Minder galm
Door de galm in de ruimte te verminderen verspreidt geluid zich minder snel in de ruimte en is de beleving van geluid in de ruimte prettig.
Betere recensies
Steeds vaker klagen klanten over restaurants met een slechte akoestiek. Een goede akoestiek leidt tot meer plezier en dus betere recensies.
De meest verkochte oplossingen
Voor een goede akoestiek in een restaurant
In een restaurant speelt naast de akoestiek ook de esthetiek van de ruimte een belangrijke rol. Op het gebied van akoestische toepassingen heeft u veel keuze uit zowel opvallende als onopvallende oplossingen.
Zo kan de akoestische oplossing wegvallen in het huidige interieur of het restaurant juist meer karakter geven.
- EASYphoto wandpanelen
- EASYceiling plafondpanelen
- EASYfelt baffles
Cocktailparty-effect
In veel restaurants is sprake van het cocktailparty-effect. Dit effect zorgt ervoor dat mensen hun stem verheffen om zichzelf verstaanbaar te maken. Het gevolg is dat de mensen aan de tafel ernaast hetzelfde gaan doen waardoor mensen elkaar overschreeuwen.
Door het cocktailparty-effect neemt het geluidsniveau in de ruimte aanzienlijk toe. Dit is op te lossen door de akoestiek te verbeteren. Dit moet bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de klanten gebeuren, bijvoorbeeld door akoestische oplossingen direct boven de tafels aan te brengen. Geluid wordt dan zoveel mogelijk bij de bron gedempt en verspreidt zich dus minder snel in de ruimte.
Neem gerust contact met ons op voor advies van een van onze akoestische specialisten.
Projecten
Voorbeelden van verbeterde akoestiek in restaurants
EASY Noise Control voert jaarlijks circa 500 projecten uit waaronder een groot aantal projecten bij restaurants. Bekijk hier twee voorbeelden van projecten bij restaurants:
Grand café-restaurant In den Boekenkast
Akoestische plafondpanelen hebben geleid tot minder galm, waardoor de akoestiek in de ruimte voor zowel de werknemers als de gasten weer prettig is.
Lees verderAkoestiek restaurant de Branding
Iedereen kent het wel: vermoeidheid na een avondje tafelen in je favoriete restaurant. Een belangrijke reden hiervoor is vaak de slechte akoestiek.
Lees verderAbsorptiemateriaal onder tafels
Wel of niet doen?
Het toepassen van absorptiemateriaal onder tafels geeft een matig effect. Alleen wanneer er veel grote tafels staan en sprake is van veel reflectie via de harde vloer kan absorptiemateriaal onder de tafels enig effect geven. Wij raden het dan ook af om schuim onder de tafel te plakken. Wij adviseren u graag bij het verbeteren van de akoestiek in uw restaurant en welke oplossingen wel geschikt zijn.
Vraag advies aan
Meting op locatie
Wanneer u meer inzicht wilt in de huidige akoestische situatie, kunt u een meting op locatie aanvragen. Op basis van deze meting geven wij een praktisch en doelgericht advies.
Thomas van Hulst
Akoestisch specialist