Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

    Snelle levering en professionele montage

    Betrouwbaar en klantgericht

    EASY Noise Control

    Akoestiek verbeteren in een woonomgeving

    Uw akoestiek verbeteren in uw woonomgeving? In deze blog vindt u oplossingen en tips.

    Hoe ontstaat een slechte akoestiek?

    De inrichting en styling van woningen is de laatste jaren veranderd. Vroeger koos men vaak voor vloerbedekking, gestoffeerd meubilair en gordijnen. Tegenwoordig kiest men met name voor gestucte wanden, plafonds, laminaat of tegelvloeren en veel glas.

    Gestoffeerd meubilair maakt in veel gevallen plaats voor kunstleer of massieve meubels en gordijnen (indien aanwezig) zijn vaak van dunne stoffen met een hoge lichtdoorlatendheid. De inrichting/bezetting van een woonomgeving is vaak ook minder vol. Strak, ruimtelijk en licht, zijn de keuzes die in de meeste gevallen worden gemaakt. Het voordeel van deze wijze van inrichten is natuurlijk dat de woning ruimtelijk, rust en licht uitdraagt. Een bijkomend nadeel: galm en een hinderlijke akoestiek.

    Akoestisch ongemak komt vaak pas naar voren zodra de ruimte is ingericht en de omgeving pas echt als woonomgeving wordt gebruikt. Uw woning is ingericht naar uw wensen en u zou eigenlijk de inrichting willen laten zoals u deze voor ogen had.

    De hinderlijke galm en akoestiek zorgen er echter voor dat u toch op zoek gaat naar een oplossing. Vragen die hierbij vaak naar voren komen zijn: "Hoe verbeter ik de akoestiek?", "Hoeveel materiaal heb ik nodig?" en "Waar plaats ik het materiaal?".

    Deze vragen komen ook vaak aan bod wanneer wij in gesprek gaan met klanten in onze showroom.

    Onderstaand een samenvatting van een regulier gesprek in onze showroom, waarbij wij antwoord geven op de eerder genoemde vragen.

    Hoe verbeter ik de akoestiek?

    Kort gezegd: akoestiek is de wetenschap van geluid. We hoeven echter geen wetenschapper te zijn om de basisprincipes voor het verbeteren van een goede akoestiek te begrijpen. 

    De akoestiek verbeteren doet u in de meeste gevallen door de juiste geluidsabsorberende materialen op de juiste plek te plaatsen. Elk geluidsabsorberend materiaal heeft een akoestisch vermogen. Hoe hoger het vermogen hoe meer geluid u in wezen dempt. 

    Daarnaast is het van belang om de materialen te plaatsen op plekken die de galm veroorzaken. Dit zijn harde wanden, vloer of plafond. Een slechte akoestiek ontstaat immers door reflecties via deze oppervlakken. Het heeft dus geen effect om absorptie onder tafels, boven op kasten of achter een schilderij te plaatsen.

    Hoeveel materiaal heb ik nodig?

    De benodigde hoeveelheid materiaal om de akoestiek in een ruimte te verbeteren wordt regelmatig onderschat.

    Alle harde wand en plafond oppervlakken zijn een onderdeel van de oorzaak van de akoestische problematiek. Via deze harde oppervlakken weerkaatst geluid van kant naar kant en ontstaat er als het ware een klankkast effect.

    Naast de harde oppervlakken spelen ook de grootte van de ruimte, de hoogte van het plafond, de inrichting en het doel van de ruimte een belangrijke rol.

    • Hoe groter het volume van de ruimte, des te meer materiaal is er nodig
    • Hoe lager de inrichting en harde meubels, des te meer risico op galmvorming
    • De eisen met betrekking tot de akoestiek in ruimte waar u veel bent en ontspanning zoekt, zijn anders als in een ruimte waar u beperkt en voor korte tijd aanwezig bent

    Voor een duidelijk merkbare verbetering in de akoestiek is het van belang om voldoende harde oppervlakken in de ruimte te voorzien van geluidsabsorberend materiaal. Hoeveel materiaal er nodig is verschilt per ruimte.

    Waar plaats ik het materiaal?

    Een woonomgeving vraagt in een deel van de gevallen een andere benadering ten opzichte van een kantoor of bedrijfsruimte. Dit komt met name door het gebruiksdoel van de ruimte.

    In een kantoorruimte is de gehele ruimte intensief in gebruik, zijn relatief veel mensen in de ruimte aanwezig, wordt overal gebeld, overlegd en voor iedere medewerker en werkplek is een goede akoestiek gewenst. Hier is de juiste hoeveelheid materiaal een essentiële belangrijke factor.

    Natuurlijk speelt het aantal m2 aan geluidsabsorberend materiaal in iedere situatie en dus ook in een woonomgeving een belangrijke rol. Hoe meer m2 aan geluidsabsorberend materiaal u aanbrengt, hoe lager de akoestische hinder wordt.

    In een woonomgeving zijn de mogelijkheden vaak beperkt ten opzichte van een kantoorruimte en ligt de nadruk meer op wat er mogelijk en wenselijk is.

    Menselijk beleving speelt hierin tevens een belangrijke rol. De ervaring van hinder met betrekking tot de akoestiek is per persoon verschillend.

    Specifieke reflecties en plaatsen:

    U heeft besloten om akoestische voorzieningen in uw woning te plaatsen, maar u wilt de ruimte zoveel mogelijk laten zoals deze nu is. Hier is een aanpak van specifieke plekken in de ruimte mogelijk een goede optie. Dit wordt het absorberen van specifieke reflecties genoemd.

    Door geluidsabsorberend materiaal te plaatsen zo dicht mogelijk bij de plekken waar u veel verblijft of waar een verbetering in de akoestiek het meest wenselijk is, neemt op deze plekken het akoestisch comfort toe. Veel voorkomende plekken zijn:

    • De vrije wandruimte achter het bankstel/zithoek
    • Het plafond boven de salontafel
    • De vrije wandruimte bij de eettafel
    • Het plafond boven de eettafel

    Door het akoestisch comfort op deze plekken te vergroten, is de hinder op de meest prominente plekken in de woning afgenomen en in een groter deel van de gevallen hiermee opgelost, met een relatief makkelijk eenvoudig haalbare hoeveelheid aan geluidsabsorberend materiaal.

    Mocht er een uitbreiding van akoestische voorzieningen nodig zijn, dan is dit in een later stadium altijd mogelijk. Wij denken hierin dan graag met u mee.

    Kijkt u voor concrete oplossingen eens bij onze wandoplossingen of plafondoplossingen.

    Deel