Warmte- of zwembadpomp isoleren
Om zelf het geluid van een pomp te reduceren kunt u een kast om de pomp heen bouwen. Het is hierbij belangrijk dat er zoveel mogelijk geluid wordt tegengehouden, maar dat de pomp goed kan blijven werken. Dit geldt met name voor warmtepompen, omdat deze units geen luchtweerstand mogen ondervinden. Neem bij twijfel of vragen contact op met ons of uw installateur. Deze omkasting zal in enige mate het geluid tegenhouden, maar het geluid nooit volledig tegenhouden.
Aimée
Behuizing
Hoe hoger het gewicht, hoe meer geluid wordt tegengehouden. Zo houdt beton meer geluid tegen dan steen. Met dit in het achterhoofd is het belangrijk om de behuizing van materiaal met voldoende massa te maken.
Kies minimaal een 18 mm weerbestendig multiplex voor de behuizing. Zorg bij montage van de behuizing voor zo min mogelijk kieren, want dit zijn geluidlekken. Een goede kierafdichting in de aansluitingen en op de grond verminderd deze geluidslekken.
Zorg ervoor dat er voldoende ruimte rondom de pomp zit, zodat er voldoende lucht kan bewegen. Wij adviseren dat dit minimaal 25 - 30 cm rondom is. Voor de gedempte ventilatie aan de korte zijden is extra ruimte nodig.
Gedempte ventilatie
De pomp heeft verse en koele lucht nodig om zijn warmte af te voeren. Om het geluid te dempen en lucht af en aan te voeren is een geluidgedempte doorgang nodig.
Voorzie de behuizing aan 2 korte zijden van een schot aan de binnenzijde. De doorgang en openingen voor de lucht dient ca. ⅓ van de hoogte van de behuizing te zijn en het schot ⅔. De gehele binnenkant van deze ventilatie dient voorzien te worden van een geluidsabsorberend materiaal.
Absorptie
Als een bron in een behuizing wordt gezet gaat het geluid hierin reflecteren. Om deze reflecties te voorkomen en de behuizing beter zijn werk te laten doen dient de behuizing en de ventilatie voorzien te worden van een geluidsabsorberend materiaal van minimaal 40 mm. U kunt hiervoor kiezen voor EASYfoam FireSeal, PU of TC2.